top of page

Munters framgångsrecept: En självlärande förvärvsstrategi

Genom att hela tiden utvärdera och finslipa sitt eget arbete har Munters skapat en intern "M&A-praktika" som väcker intresse hos andra bolag. Sedan några år är fördjupade bakgrundskontroller en självklar del av due diligence-arbetet.

Kaspar Kirchmann, General Counsel på Munters
Kaspar Kirchmann, General Counsel på Munters

Sedan Munters gjorde comeback på börsen 2017, med Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM AB som största ägare, har bolaget vuxit snabbt. Idag har koncernen över 5000 anställda och omsättningen landade på nästan 14 miljarder 2023. En viktig förklaring är en serie förvärv som både utökat bolagets geografiska fotavtryck och tillfört ny teknik och nya produkter på strategiska områden.


Med ursprunget i Carl Munters enorma uppfinningsrikedom har bolaget genomgått många transformationer sedan starten 1955. Men ännu idag är flera av grundarens tekniska upptäckter en viktig del av bolagets portfölj av världsledande klimatkontrollsystem. Kunderna finns inom en bred krets av industriella aktörer. På senare år har den snabba utvecklingen av batterifabriker, så kallade gigafactories, och datacenters gett en extra tillväxtskjuts.


Kaspar Kirchmann har varit med på resan sedan 2017, först som ansvarig Tax & Legal men från i somras som General Counsel med plats i koncernledningen. Under hans år på bolaget så har den interna M&A-processen utvecklats i flera steg, idag finns både en separat M&A-avdelning på huvudkontoret och en välutvecklad egen "M&A-praktika".


"Efter varje affär så utvärderar vi vad som gått bra och vad som kan göras bättre"


– Jag har varit med och byggt upp vår M&A-process under de här åren. Att hela tiden ha en självlärande process har varit en viktig framgångsfaktor för oss. Efter varje affär så utvärderar vi vad som gått bra och vad som kan göras bättre. Man lär sig någonting i varje förvärv och så justerar vi och ändrar hur vi arbetar. På det sättet blir erfarenheten inte bara en persons erfarenhet utan hela organisationens, vilket är en stor skillnad, säger Kaspar Kirchmann.


Ett kvitto på framgången är att andra bolag hört av sig och visat intresse för Munters förvärvserfarenheter. Vissa saker går att dela, men andra delar måste stanna i den egna organisationen.


En tydlig trend är att antalet due diligence-strömmar växt med åren, både för att det ger konkreta affärsfördelar men också för att nya krav ställs från externa parter när det gäller exempelvis miljö- och hållbarhetsfrågor och arbete för att motverka korruption. För några år sedan tog Kaspar Kirchmann beslutet att de mer traditionella strömmarna finansiell, kommersiell och legal due diligence skulle kompletteras med integrity due diligence (IDD), även kallade fördjupade bakgrundskontroller. Look Closer har stått för den leveransen i flera förvärvsprocesser, i olika länder världen över.


– Jag skulle säga att det är viktigare med en IDD-analys av förvärvsobjektet ju längre bort du kommer. Även om vi ofta har bra koll genom våra lokala kollegor och även anlitar lokala rådgivare så behöver även vi på huvudkontoret en bra förståelse för verksamheten och de ledande befattningshavarna, säger Kaspar Kirchmann.


Munters deltar i vissa fall i större budprocesser men oftast har bolaget själv sökt fram kandidaten som man vill förvärva. Sökarbetet sker globalt och om det ena gången handlar om en affär inom EU kan det nästa gälla ett objekt i Nordamerika eller Asien. Även om alla lampor lyser grönt kommersiellt så är det också avgörande att motparten är "hel och ren" och har en affärsetik som passar in i Munters kultur (varumärket ska stå för sig självt), det gäller inte minst grundare och andra toppchefer som eventuellt ska arbeta kvar efter affären.


IDD täpper till luckorna

Kaspar Kirchmanns erfarenhet är att M&A-processerna blir bäst om det redan från början finns en öppenhet och ärlighet hos motparten istället för att de bara visar upp en perfekt fasad och ger tillrättalagda svar serverade genom en säljrådgivare. Men under en längre bolagsgranskning kan det vara svårt att verkligen lära känna en motpart. Här kan integrity due diligence-rapporten ge nya insikter som inte fångas upp av de andra strömmarna, inte minst om man även adderar diskreta förfrågningar.


– Många gånger överlappar en integrity due diligence de andra delarna, men man kan också säga att den fyller igen gapen eller fungerar lite som limmet mellan de andra DD-strömmarna. Man får ofta en bättre inblick i vem man har att göra med på andra sidan och det ger en extra trygghet, även de gånger då den bara bekräftar att det inte är något som man har missat.


Röd flaggor som riskerar att avbryta en förvärvsprocess gäller inte bara uppenbara faktorer som korruption eller arbetsmiljörelaterade problem. Ofta kan det vara mer svårbedömda omständigheter som kräver en djupare analys.


– Alla kan ha gjort misstag, alla kan ha haft problem. Men det är skillnad om det finns tecken på moraliska tvivelaktigheter som gör att man inte kan lita på motparten. Det kan exempelvis handla om hur man beter sig på marknaden vilket är något som vi i så fall kommer bli förknippade med efter förvärvet.


Integrationsarbetet startar tidigt

I Munters M&A-team ingår projektledare från M&A-avdelningen, representanter för aktuellt affärsområde och även lokala företrädare. Tidigt utses också en integrationsansvarig som blir den som axlar ansvaret när affären är genomförd. Inom gruppen gäller det till sist att bestämma var gränsen går mellan sådant som Munters kan åtgärda och när ett förvärv helt enkelt blir för svårt att genomföra.


– M&A-processen är ett grupparbete där alla gör sin del. Mycket av det som kommer ut från DD-fasen är sådant som vi sedan tar med oss in i integrationsfasen. Den integrationsansvariga har en checklista på saker som ska åtgärdas, från att köpa en ny kaffemaskin till att ändra i ledningen. Men man får heller inte glömma enkla saker som att visa en välkomnande sida och alltid ha ett visst mått av ödmjukhet, kanske kan vi lära oss saker av bolaget som vi förvärvar!

Comments


bottom of page